Skihut gesloten

De bewoners in de Willemstraat lazen begin dit jaar in de krant dat het café op nummer 37 een nieuwe huurder zou krijgen die er een Skihut van wilde maken. De ongerustheid nam toe naarmate ze verder lazen. De huurder had zich voorgenomen om er een paar keer per week een gezellige avond van te maken waar de aanwezigen aan konden bijdragen door luidkeels met de muziek mee te zingen. Waar zou dat beter kunnen dan in het hart van dat gezellige Wijk C?

Laatste, dolle avond in de Skihut © Saar Rypkema

En dan te bedenken dat het café dat daarvoor in het pand zat, zijn deuren had moeten sluiten vanwege het verstoren van de openbare orde en overlast voor de buurt. Omwonenden hadden veel overlast ondervonden van muziek, een klappende voordeur en de ventilatoren aan voor- en achterkant. De hal met voordeur van het café steekt zelfs deels in de huiskamer van nummer 39. In een makelaarskrant stond het café aanbevolen als uitermate goed geïsoleerd!

Burgemeester

Op voorhand gingen omwonenden met de nieuwe huurders praten om in ieder geval de geluidsisolatie en de overige mankementen te verbeteren. Al snel bleek dat isolatie onprofessioneel werd uitgevoerd. Opvallend was het slechte gehoor dat gekregen werd bij de gemeente. Slechts moeizaam kreeg men het voor elkaar dat er geluidsmetingen werden verricht en er grenzen aan de geluidsterkte in het café werden gesteld. Uiteindelijk werden er alleen metingen in het café verricht en niet bij de buren aan over- en weerszijden. Ambtenaren lijken ook meer oog en oor te hebben voor een eigenaar dan voor een bewoner. De Skihut verkreeg alsnog een vergunning en opvallend was dat vlak voor de opening de burgemeester wel even bij het café kwam kijken, maar de klagende buurtbewoners niet sprak.

Tevredenheid

De bange vermoedens zijn uitgekomen. Iedere vrijdag en zaterdag werd het feest. Hoe het er toegaat kan iedereen zien via filmpjes op YouTube. Het feest is binnenshuis goed te volgen bij de buren en de bewoners aan de overzijde. Duidelijk is dat het café een bepaald publiek aantrekt, wat ook al tot schermutselingen heeft geleid. Op 26 oktober deed de juridische afdeling van de gemeente uitspraak in het beroep dat omwonenden tegen de horeca- en exploitatievergunning van de Skihut hadden ingediend: de vergunningen zijn ingetrokken; het cafe is gesloten. Geconstateerd was dat de Skihut regelmatig geluidsoverlast veroorzaakte, niet aan de veiligheidseisen voldeed door te weinig toezicht door bevoegde portiers, de sluitingstijden niet handhaafde, dat de begrenzer van de geluidsinstallatie niet werkte, dat er live muziek ten gehore werd gebracht en dat het publiek zich nogal eens hinderlijk gedroeg op straat. Tenslotte was er ook nog een aangifte van mishandeling door een portier. Tevredenheid natuurlijk in de buurt, maar je vraagt je toch af of de ambtenaren dit niet vooraf wat strakker hadden kunnen aanpakken.

Ben Nijssen

Dit bericht is geplaatst in Horeca. Bookmark de permalink.