WKO Muziekpaleis

Op het moment wordt er in de wijk gewerkt aan het Warmte en Koude Opslagsysteem (WKO) van het Muziekpaleis. Bij dit systeem wordt er warmte en koude opgeslagen in de bodem. In  de zomer wordt er overtollige warmte opgeslagen en in de winter wordt deze warmte er weer uitgehaald. Naar nu blijkt wordt deze warmte opgeslagen in een bron op de hoek van de Waterstraat en Jacobsstraat.

In de winter wordt er koud water op het Vredenburg de grond in gepompt en er wordt warm water vanuit de Jacobsstraat omhooggepompt. Zo ontstaat er dus een grondwaterstroming (heen en weer) onder dit deel van Wijk C. Met dit systeem wordt tevens het opgepompte grondwater gereinigd, dat wordt de bio-wasmachine genoemd.

Op zich is een dergelijk WKO systeem een energiebesparend systeem. Het ontwerp van het Muziekpaleis is echter allerminst energiebesparend waardoor netto niet veel energie bespaard wordt. Alleen de glaspui aan de kant van het Vredenburg vreet al net zo veel energie als het warm stoken van 50 nieuwbouw appartementen van 80 m2.

Ook het beslag op de grond onder Wijk C is niet “sociaal” te noemen. Het betekent nl dat hier geen plaats meer is voor andere WKO systemen ten behoeve van andere bedrijven of woningen. De grond wordt echter wel schoongemaakt

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.