Petitie voor behoud bushaltes Vredenburg

Enkele jaren geleden zijn de bushaltes op het Vredenburg tijdelijk opgeheven. Als de bouwwerkzaamheden aan het Vredenburg zijn afgerond, dan zouden de bushaltes weer terugkeren. Tenminste, dat is hetgeen altijd is beloofd. En tot juli 2011 was dat ook nog steeds het plan:

plan met status “definitief” op 1 juli 2011

Maar daarna had de Project Organisatie Stationsgebied (POS) ineens andere plannen. Ze wilden de haltes toch liever niet terug hebben op het Vredenburg vanwege ruimtegebrek en een Vredenburg zonder bushaltes zou beter zijn voor de leefbaarheid. Het BRU, de organisatie die over de bussen gaat, werd gevraagd mee te denken. Het BRU kwam, na een onderzoekje, al snel tot de conclusie dat het definitief opheffen geld bespaart, dus ze hadden er geen probleem mee. De Rocov, een organisatie van ov-reizigers, had overigens geadviseerd de bushaltes wel terug te plaatsen.

Vredenburg volgens de nieuwste plannen zonder haltes

Nadelen

De nadelen voor busreizigers zijn o.a. dat overstappers die anders op het Vredenburg kunnen overstappen dan via CS moeten reizen. Dat kost extra reistijd en levert voor het BRU dus extra geld op omdat je tegenwoordig, dankzij de OV chipkaart, per km moet betalen.
Bovendien is het zo dat het gebruikelijk is dat de afstand tussen haltes niet te groot behoort te zijn. Standaard is 400-500 meter. De afstand tussen CS en Neude en tussen CS en Jacobsstraat zal, zonder bushalte op het Vredenburg, op lopen tot ca 970 meter.
Een belangrijke publiekstrekker, het Muziekpaleis, wordt zo verstoken van een halte op loopafstand. Het zelfde geldt voor de markt op woensdag, vrijdag en zaterdag.
Binnenkort beslist het college van B&W hierover. Als het college besluit de haltes definitief op te heffen blijkt andermaal dat de ambitie “Utrecht OV-stad” een loze belofte is.

Petitie

Op initiatief van winkeliersvereniging De Poort van Vredenburg en Wijk C Komitee is er een petitie gestart voor behoud van de bushaltes op het Vredenburg:

http://petities.nl/petitie/bushaltes-terug-op-vredenburg

UPDATE: tijdens de gemeenteraadsvergadering van 24 januari is toegezegd dat belanghebbenden en gemeenteraad zullen worden gehoord voordat definitieve besluiten worden genomen. Deze petitie blijft dus van groot belang om de bushaltes terug te krijgen.

Dit bericht is geplaatst in Bussen, Vredenburg. Bookmark de permalink.

7 Reacties op Petitie voor behoud bushaltes Vredenburg

Reacties zijn gesloten.