Petitie voor behoud bushaltes Vredenburg

Enkele jaren geleden zijn de bushaltes op het Vredenburg tijdelijk opgeheven. Als de bouwwerkzaamheden aan het Vredenburg zijn afgerond, dan zouden de bushaltes weer terugkeren. Tenminste, dat is hetgeen altijd is beloofd. En tot juli 2011 was dat ook nog steeds het plan:

plan met status “definitief” op 1 juli 2011

Maar daarna had de Project Organisatie Stationsgebied (POS) ineens andere plannen. Ze wilden de haltes toch liever niet terug hebben op het Vredenburg vanwege ruimtegebrek en een Vredenburg zonder bushaltes zou beter zijn voor de leefbaarheid. Het BRU, de organisatie die over de bussen gaat, werd gevraagd mee te denken. Het BRU kwam, na een onderzoekje, al snel tot de conclusie dat het definitief opheffen geld bespaart, dus ze hadden er geen probleem mee. De Rocov, een organisatie van ov-reizigers, had overigens geadviseerd de bushaltes wel terug te plaatsen.

Vredenburg volgens de nieuwste plannen zonder haltes

Nadelen

De nadelen voor busreizigers zijn o.a. dat overstappers die anders op het Vredenburg kunnen overstappen dan via CS moeten reizen. Dat kost extra reistijd en levert voor het BRU dus extra geld op omdat je tegenwoordig, dankzij de OV chipkaart, per km moet betalen.
Bovendien is het zo dat het gebruikelijk is dat de afstand tussen haltes niet te groot behoort te zijn. Standaard is 400-500 meter. De afstand tussen CS en Neude en tussen CS en Jacobsstraat zal, zonder bushalte op het Vredenburg, op lopen tot ca 970 meter.
Een belangrijke publiekstrekker, het Muziekpaleis, wordt zo verstoken van een halte op loopafstand. Het zelfde geldt voor de markt op woensdag, vrijdag en zaterdag.
Binnenkort beslist het college van B&W hierover. Als het college besluit de haltes definitief op te heffen blijkt andermaal dat de ambitie “Utrecht OV-stad” een loze belofte is.

Petitie

Op initiatief van winkeliersvereniging De Poort van Vredenburg en Wijk C Komitee is er een petitie gestart voor behoud van de bushaltes op het Vredenburg:

http://petities.nl/petitie/bushaltes-terug-op-vredenburg

UPDATE: tijdens de gemeenteraadsvergadering van 24 januari is toegezegd dat belanghebbenden en gemeenteraad zullen worden gehoord voordat definitieve besluiten worden genomen. Deze petitie blijft dus van groot belang om de bushaltes terug te krijgen.

Dit bericht is geplaatst in Bussen, Vredenburg. Bookmark de permalink.

7 reacties op Petitie voor behoud bushaltes Vredenburg

 1. Wil Rausch schreef:

  Waarom houdt de gemeente zich niet aan beloftes eenmaal gedaan van zaken die om verbouwing etc. tenietgedaan zijn. Wanneer we hier allemaal zo mee omgaan als de gemeente en de daarmee verband houdende en belanghebbende instellingen wordt het leven niet geloofwaardiger in de stad Utrecht.
  Wat wordt er van de burgers verwacht; gehoorzaamheid, dan ook van de gemeente Utrecht. Laat ons, het vertrouwen houden in de gemeente.
  Wil Rausch

 2. J.F.Heijstee schreef:

  Het is ondenkbaar dat een stadscentrum van een stad als Utrecht, geen bushaltes heeft in de directe nabijheid van koopcentra en muziekcentra

 3. Kees van der Graaf schreef:

  Een dikke 5 jaar geleden gaf de gemeente Utrecht aan dat de bushaltes tijdelijk zouden verdwijnen. Heeft de gemeente Utrecht nu niets meer te vertellen bij het BRU. Dat kan toch niet waar zijn. De haltes Vredenburg zijn een zeer belangrijke overstap voor vele buspassagiers. Als je vanaf de halte Potterstraat rechtstreeks naar het CS wordt vervoerd en naar de richting Overvecht moet ben je onnodig lang onderweg en kost het meer, via je OV-chipkaart. Gemeente Utrecht laat die bushaltes terugkeren op het Vrdenburg. Winkeliers aan het Vredenbug hebben al te lang inzetderving gehad door het weghalen van de haltes op het Vredenburg.

 4. M.v/d.Eventuin schreef:

  Waarom 1 minut winst voor de bus als men gedwongen wordt om 5 minuten te worstelen in een maal stroom van mensen en bij regen drijf nat te worden?
  Een dag heeft toch inmiddels 24 uur!

 5. Richard Kres schreef:

  Loopstromen nemen toe als er géén bushalte komt op Vredenburg. Lopen naar Vredenburg vanuit het Neude of het station is al moeizaam op zaterdagmiddag. Iedereen die met de bus naar de markt gaat is meegenomen en die moet er toch al doorheen.

 6. jc berkouwer schreef:

  Dan hoef je niet zo ver meer te lopen met je
  Boodschapen van de markt voor een bus.

 7. w.van genderen schreef:

  DE HALTES VREDENBURG ZIJN NODIG I.V.M. BEZOEK NIEUW MUZIEKCENTRUM
  EN HET UITGEBREIDE WINKELBESTAND, Wim van Genderen

Reacties zijn gesloten.