Mirjam de Rijk wil toch bomen kappen

Wethouder Mirjam de Rijk van Groenlinks heeft het Wijk C-Komitee ingelicht over de stand van zaken wat betreft kap van de bomen in de St. Jacobsstraat in verband met herinrichting van deze straat. Tijdens het gesprek met de wethouder was de bomendeskundige van de gemeente, Frank van den Brink, aanwezig. Deze gaf aan dat naar zijn mening de Japanse notenbomen  (Ginkgo Biloba) het beste gekapt kunnen worden omdat deze naar zijn verwachting een slecht ontwikkeld wortelgestel zouden hebben. Niet dat dit onderzocht of gekonstateerd was, maar op basis van de uiterlijke vitaliteit van de bomen. Dit is dan beoordeeld op een moment dat de bomen niet in blad stonden.

Het comité heeft bij de projectleider, Annelies den Braber, de rapportage over het onderzoek aan de bomen opgevraagd. Dit rapport, opgesteld door een extern bureau, gaf aan dat de vitaliteit van de bomen goed is. Het Wijk C-Komitee heeft daarop gesteld dat ze een second opinion wil om de levensverwachting van de bomen vast te stellen. Op voorhand zou het comité zich neerleggen bij de uitkomst hiervan.

Hoewel Mirjam de Rijk eerder had aangegeven de kap van de bomen te betreuren, wil ze toch zo snel mogelijk verder met de aanpassing van de straat. Ze voelt daarom niets voor een second opinion. Blijkbaar beseft de wethouder niet dat ze hiermee voor de langste weg kiest omdat er bezwaar tegen de velvergunning zal worden ingediend. Een bezwaarprocedure betekent tenminste 2 maanden vertraging, terwijl een 2nd opinion nog geen week hoeft te kosten. Kennelijk durft ze de uitdaging niet aan en riskeert liever extra vertraging.

Dit bericht is geplaatst in Jacobsstraat. Bookmark de permalink.