“Schone bus” teksten misleidend

De Reclame Code Commissie heeft het BRU (dat is de “OV-autoriteit”) geadviseerd om geen teksten meer te gebruiken als “schone bus: 80% minder stikstof” en “schone bus: 50% minder fijnstof”. De nieuwe bussen reden vanaf 8 december 2013 2 maanden lang met deze teksten door Utrecht. Omdat het BRU deze milieuclaims niet kon bewijzen had het Wijk C Komitee een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. Deze heeft nu geoordeeld dat deze teksten zonder nadere uitleg niet door de beugel kunnen.
Afbeelding 4Twistpunt is vooral in hoeverre metingen van een motor op een testbank in een laboratorium in vergelijking met een bus in de praktijk op de weg, daadwerkelijk wel zoveel schoner worden. De Commissie stelt dat algemeen bekend verondersteld mag worden dat deze resultaten in de praktijk tegenvallen en dat dergelijke teksten dus beter niet gebezigd kunnen worden.

Het BRU gaat niet tegen de uitspraak in beroep.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.