Bomen Jacobsstraat toch om

Op de valreep heeft het oude college van B&W besloten om toch een flink aantal bomen in de Jacobsstraat om te hakken. Eerder was het argument nog dat het slopen van de bomen nodig was om een symmetrisch wegprofiel te realiseren. Omdat dat argument te veel weerstand opriep heet het nu: “Daarnaast vraagt behoud van de bomen aanpassingen in het wegprofiel, waardoor andere functionaliteiten minder goed kunnen worden ingepast.” Wat deze functionaliteiten dan zouden inhouden wordt niet vermeld.

De ambtenaren willen koste wat het kost toch hun symmetrische wegprofiel. Zo hebben ze de nationale Bomenbank (dat is gewoon een commercieel bedrijf) een zgn. contra-expertise laten uitvoeren. Dit bedrijf heeft een raamkontrakt met de gemeente en is dus niet de eerst aangewezen partij om een onafhankelijke 2nd opinion uit te voeren.

De Japanse notenbomen zouden nu ineens niet meer in een goede staat verkeren, terwijl eerder onderzoek in opdracht van de gemeente heeft uitgewezen dat de staat van de bomen juist wel goed was. Bovendien wordt gevreesd dat de bomen de werkzaamheden niet zullen overleven.

Vooral dat laatste is opmerkelijk. Japanse notenbomen (Gingko Biloba) zijn als soort de oudste bomen ter wereld en is als enige soort miljoenen jaren oud. Dat is niet voor niks en komt doordat ze oersterk zijn. In Japan hebben diverse exemplaren de atoombom van Hiroshima overleeft. En dan zouden ze nu niet in staat zijn om deze werkzaamheden te overleven.

Het is voor de ambtenaren ook extra moeilijk om opnieuw hun verlies te moeten nemen. Wie is er tenslotte de baas in de stad ? Eerder bleek dat ze bij het bepalen van de verkeersintensiteit op de Jacobsstraat de 1000 bussen per dag over het hoofd hadden gezien, daarom vonden ze het niet nodig dat er vluchtheuvels komen, maar die komen en nu in ieder geval als nog.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, Jacobsstraat. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Bomen Jacobsstraat toch om

Reacties zijn gesloten.