Open brief aan Wethouder Paulus Jansen

MeiboomEnige maanden geleden presenteerde het Wijk C-Komitee, als alternatief voor het bioscoopplan De Kade, een ontwerp van een woongebouw op het Paardenveld. Dit gebouw, de Meiboom, zou op dezelfde plaats moeten komen als De Kade stond gepland. Terwijl de partners in ontwikkeling van De Kade druk bezig waren hun initiatief financieel rond te krijgen, was het Wijk C-Komitee eveneens bezig met het verder onderbouwen van het woongebouw tezamen met een projectontwikkelaar en architect Rolf Reichardt van RHAW architecture.
Waarom zou je als buurtbewoners je druk maken over het ontwerpen van een woongebouw? Wie de geschiedenis van de wijk en het comité een beetje kent, begrijpt het wel. Het Wijk C-Komitee heeft zich altijd ingezet om bij nieuwbouwplannen voor de wijk zoveel mogelijk sociale huurwoningen gerealiseerd te krijgen. Dit past helemaal in het historische karakter van de wijk en zijn geen oubollige idealen.
Tegenwoordig is de urgentie voor de bouw van sociale huurwoningen weer helemaal actueel. Zeker in de Binnenstad dreigt een eenzijdige bevolkingsopbouw te ontstaan. Bestaande huurwoningen worden steeds meer verkocht of in de vrije sector geplaatst en in nieuwbouwprojecten (Stationsgebied, Zijdebalen) worden geen goedkopere huurwoningen ingepland. Volgens recente berichtgeving wordt het tekort aan sociale huurwoningen op 4000 woningen geschat. Wethouder Jansen toonde zich optimistisch door te stellen dat private investeerders voor minstens 1000 nieuwe woningen borg zouden staan. Een behoorlijk aantal, maar natuurlijk nog veel te weinig. Naar verwachting zal er geen nieuwbouw van sociale huurwoningen in de Binnenstad plaats vinden. Zeker van de woningcorporaties is dit niet te verwachten. Om andere investeerders, in bijvoorbeeld dure koopwoningen, voor te zijn heeft het Wijk C-Komitee haar wensen vroegtijdig kenbaar gemaakt en uitgewerkt.
Het Wijk C-Komitee, ondersteund door de architect en een projectontwikkelaar, is meer dan ooit van mening dat het mogelijk is om sociale huurwoningen op het Paardenveld te realiseren. Berekeningen hebben aangetoond dat een project bestaande uit enkel sociale huurwoningen niet haalbaar is. Toevoeging van een gering aantal koopwoningen is gewenst om een gezond rendement op te leveren. Onder die condities blijft het ook haalbaar om de woningen energieneutraal te maken. Het is zelfs mogelijk om een mix van kleinere en middelgrote woningen te maken. Het Paardenveld moet echter wel de beoogde groene ruimte voor de wijk blijven. Direct voor de parkeergarage vraagt het minst aan groene ruimte en onttrekt bovendien ook de garage aan het oog, alhoewel het gebouw zeker niet te hoog mag worden.
Dus wethouder Jansen, als de plannen voor De Kade definitief van de baan zijn, geef ons dan een seintje. We komen graag onze plannen aan U voorleggen. Als Uw wens voor sociale huurwoningen echt gemeend is, mag U deze kans niet laten lopen. U gunt de wat minder draagkrachtigen toch ook een schitterende woonlocatie op het Paardenveld!

Het Wijk C-Komitee

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.