Bbq restaurant doet positief effect milieuzone te niet

Als er iemand aan het barbecuen is, is niet iedereen daar blij mee. Barbecue’s geven nu eenmaal rook waarin zich giftige stoffen bevinden die worden ingeademd. Hoeveel een barbecue aan vervuilende stoffen produceert valt te lezen in een rapport van de Amerikaanse milieudienst EPA.
Het bbq-restaurant “Roost” op het Paardenveld krijgt een groot terras en onder een groot afdak komt een braai te staan met een grote bar eromheen. Het restaurant zal (bij mooi weer) 7 dagen per week geopend zijn. Als we daarbij aannemen dat er gedurende 4-5 uur per dag gebarbecued wordt levert dat volgens het EPA rapport ca 100 tot 150 gram per dag aan uitstoot van fijnstof (PM10).

In de milieuzone worden per dag door lichte voertuigen in totaal ca 80.000 kilometers afgelegd. Volgens de (berekende) effectmeting van de milieuzone door TNO stoten deze auto’s, als gevolg van de milieuzone, gemiddeld 0.002 gram minder fijnstof per afgelegde kilometer uit. Dat betekent dat er, als gevolg van de milieuzone, per dag in totaal 160 gram minder fijnstof wordt uitgestoten.

Conclusie is dan dat dit bbq restaurant, elke dag dat het is geopend, het gehele positieve effect van de milieuzone (van die dag) op de luchtkwaliteit bijna helemaal te niet doet.
De uitbater gaat er van uit dat zijn restaurant de hotspot van Utrecht wordt. Dat zal dan zeker opgaan als dat betrekking heeft op de uitstoot van fijnstof.
De dominante windrichting is zuidwest. Dat wil zeggen dat de bbq rook meestal Wijk C ingeblazen zal worden. Maar aan de Weerdsingel, toch al geplaagd door een slechte luchtkwaliteit, zullen ze het ook gaan merken.

Opmerking voor de reageerders hieronder:
Het kranteartikel in het AD is voor verantwoordelijkheid van het AD, wat zij er van gemaakt hebben kunnen wij niets aan doen.
Waar het ons om gaat is wat hier boven staat. Het gaat er ons helemaal niet om om het bbq restaurant dwars te zitten. We wilden slechts signaleren dat daarmee het positieve effect van de milieuzone teniet wordt gedaan. Het is dus eerder kritiek op de gemeente die voor miljoenen belastinggeld een milieuzone optuigt waarvan het effect zo minimaal is dat een enkel bbq restaurant dat al te niet doet.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, Horeca, milieuzone. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Bbq restaurant doet positief effect milieuzone te niet

  1. Geachte Wijk C comité leden,

    Met verbazing heb ik het krantenartikel gelezen over de komst van bbq restaurant Roost.
    Een aantal weken geleden was de buurtborrel in café van Wegen. Buurt bewoners en ook mevrouw Huiding waren aanwezig. De initiatiefnemer Sidney Rubens heeft zich op dat moment keurig voorgesteld aan de bewoners. Had mevrouw Huiding toen niet het lef om hem toen vragen te stellen over zijn restaurant ? Nee hoor, via de krant. Nogmaals verander de naam. Er zijn bewoners genoeg , die er anders overdenken.

  2. Hans K schreef:

    Wijk C ruim denkend? Dacht het niet! Eerder hoge zuurgraad! Gebrek aan zelfreflectie, empathisch vermogen. Strijdbaar is prima, maar maak er geen persoonlijk issue van en denk aan het algemeen belang en verbetering voor de uitstraling van de entree van Wijk C! Dit soort initiatieven moet je kiesterennen niet tegenwerken! Lijkt wederom een erg achterbakse streek van een Paar actievoerders. Schande !

Reacties zijn gesloten.