Falende handhaving

Aan het Vredenburg/Lange Koestraat zijn in 2016 boven een restaurant 8 appartementen gebouwd. Deze appartementen zijn vervolgens nooit in gebruik genomen als appartement maar direct op de website van Airbnb en Booking.com geplaatst. Voor ruim €100 per nacht kun je er overnachten en de appartementen zijn meestal vol geboekt.

De appartementen hebben een woonbestemming en hebben dus geen hotel bestemming. Er zijn wel beperkte mogelijkheden om woningen tijdelijk te verhuren voor zgn short stay (kort verblijf). Maar het is absoluut niet toegestaan dat dat het hele jaar door gebeurd.
Daarom is er in mei 2018 een verzoek ingediend bij de gemeente om handhavend op te treden tegen deze illegale verhuur. Het eerste gevolg daarvan was een publicatie van een aanvraag om de short stay te legaliseren (24-8-2018). Onder andere het Wijk C Komitee heeft daar tegen bezwaar aangetekend. Op 21 november 2018 besluit de gemeente de vergunning niet te verlenen.
De illegale verhuur gaat ondertussen gewoon door. Pas eind januari 2019 besluit de gemeente de uitbater te sommeren de illegale verhuur per 1 april 2019 te staken.
En al die tijd krijgt de de uitbater door deze lakse handhaving de tijd om zijn zakken te vullen. Over de periode van 10 maanden (sinds het verzoek handhaving) hebben we het dan over zo’n € 200.000 illegaal verkregen inkomsten. De totale inkomsten vanaf het begin van de illegale exploitatie zullen zo’n half miljoen euro hebben bedragen. En dat over de rug van woningzoekende Utrechters.
En de gemeente Utrecht staat er bij en kijkt er naar of is hier meer aan de hand ?

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.