Vleermuizen

Ergens in wijk C staat een vleermuisdetector opgesteld. Deze detecteert ultrasone geluidjes die vleermuizen produceren om te kunnen “zien” waar insecten vliegen die ze vervolgens opeten. Verschillende vleermuissoorten produceren verschillende frequenties in het voor de mens onhoorbare gebied. De detector staat afgesteld op ca 50 kHz zodat hij vooral de dwergvleermuis detecteert, de meest voorkomende vleermuis in Utrecht. Deze vleermuis weegt ongeveer 5 gram (net zo veel als een  muntje van 20 cent) en kan wel 3000 kleine insecten per nacht verorberen.
In onderstaand plaatje kun je de vleermuisactiviteit realtime volgen. Het plaatje geeft helaas geen informatie over het aantal vleermuizen, het telt alleen maar de waargenomen ultrasone geluidjes per minuut. Bij veel aktiviteit kan het in principe dan bijv. ook zo zijn dat er maar één vleermuis is die steeds heen en weer vliegt.
Vleermuizen zijn overigens niet de enige die ultrasone geluidjes maken. Onder andere krekels en sprinkhanen doen dat ook. Geknisper van bijv. dun (plastic) folie of gerammel met een sleutelbos geven ook ultrasoon geluid. De vleermuisdetector kan dat helaas niet herkennen waardoor er “vervuiling” optreedt.
Vleermuizen zijn echter vooral aktief in schemer en ‘s nachts. Als er dan veel aktiviteit gedetecteerd wordt is de kans groot dat het vleermuizen zijn.